In 2016 hebben reeds een aantal sterke figuren ons verlaten. In de muziekwereld denk je dan aan David Bowie, Prince, Toots Thielemans,… Stuk voor stuk unieke figuren, meesters in hun vak met grote uitstraling. Op sportief vlak denk ik in eerste instantie aan Johan Cruijff.

Waarom pik ik hem eruit? In mijn begeleidingstrajecten komt de voor mij heel treffende vergelijking tussen de werking van een team/organisatie en een sportteam (bij voorkeur een voetbalploeg) steeds spontaan naar boven. In die zin dat het stilaan een handelsmerk geworden is.

Voetbal is voor mij immers een voorbeeld van samen-werken naar een gemeenschappelijk doel. Een complementair elftal samenstellen, vooraf goede taakafspraken maken maar toch flexibel handelen, automatismen kweken, samen “ups-and-downs” beleven. Het is een continue zoektocht naar bijsturing en optimalisatie met toch steeds maar 11 spelers op het terrein. Want ook Barcelona en Manchester City mogen maar met 11 spelen, ondanks hun veelvoud in kapitaal. Toch herkenbare karakteristieken voor elke organisatie?

Is uw managementteam, uw marketingafdeling of uw operationeel team op de werkvloer altijd een vlot scorende voetbalploeg, vraag ik bijgevolg ook al eens uitdagend.

Als je namen gaat zoeken van voorbeeldfiguren in het voetbalvak, kom je uiteraard snel bij Johan Cruijff uit. Met enkele markante uitspraken zoals ‘Elk nadeel heb zijn voordeel’ en ‘vaak moet er iets gebeuren, voor er iets gebeurt’, nietwaar?
Maar als ik de superlatieven hoorde bij het heengaan van Johan, ging bij mij toch een ander belletje rinkelen: “ Hij was een vernieuwer, een strateeg, altijd twee stappen vooruitdenkend hoe sterker samen te kunnen spelen, een doortastend organisator, hij hanteerde een totaalaanpak gekenmerkt door een vlot combinatiespel, hij was een echte regisseur, een prima coach, hij was overal en alom tegenwoordig,…”

Als een leidersfiguur in uw business zich met deze kwaliteiten aandient, kan je toch een grote sprong maken om topresultaten te gaan halen, denk ik dan.

Dus (top)managers: iedereen Johan Cruijff !

Change-groeten,
Dirk